Biografieën

Matthijs Koene - Panfluit
Stefan Gerritsen - Gitaar

Matthijs Koene


Matthijs Koene (1977) 
sloot in 2001 zijn studie Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Reeds tijdens zijn studie ontwikkelde Matthijs een nieuwe techniek die hem in staat stelt te voldoen aan de zeer diverse klankkleur, articulaties en dynamiek die de klassieke en moderne muziek eigen zijn. Zijn visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden maar ook muzikale expressie van de panfluit vergroot. Door deze visie en inspanningen zijn tot op heden vele werken voor de panfluit geschreven, solo, in kamermuziek, in ensembles en met orgel.

In juli 2012, in het orgelfestival omtrent het beroemde Müller orgel van Haarlemse St. Bavo kerk, zullen Matthijs Koene en Jos van der Kooy een werk voor panfluit en orgel in première brengen van de vooraanstaande Nederlandse componist Klaas de Vries.

Naast Verso, waarmee hij diverse prijzen won, zoals de vriendenkrans en concertgebouw prijs in 2003, de prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio concours in Barcelona en de IBLA grand Prize in Italië, maakt Matthijs deel uit van verschillende ensembles voor eigentijdse muziek; Ensemble Black Pencil waarmee hij dit jaar tournees maakt door Ierland, Turkije, Frankrijk en Zuid-Amerika. Dit ensemble heeft in korte tijd faam gemaakt door haar technisch hoogstaande en energieke uitvoeringen.
Zijn andere ensemble, het Zerafin ensemble, concerteert momenteel in Nederland met een productie in samenwerking met de Iraans Nederlandse schrijver Kader Abdolah. Het ensemble heeft een buitengewone bezetting: Panfluit, Duduk, Erhu, Qanun, Viola da Gamba, Contrabas, Mezzo Sopraan en Slagwerk.

Met orkest soleerde hij met de fluitconcerten van Mozart (KV313) Vivaldi (Op. 2 no. 10), and Quantz (QV 5: 174). Maar ook in dit genre toont Matthijs zich een voorvechter voor het uitbreiden van het autonome repertoire. In 2009 maakte hij een tournee door Zwitserland met het Hutwiller Kammerorchester. Zij speelden het concert voor panfluit en orkest van de Nederlandse componist Kjell Hählen. Over het fluitconcert van Quantz dat zij eveneens ten gehore brachten in dezelfde tournee schreef de Berner Zeitung:
Der Panflötensolist versucht, die Panflöte als klassiches instrument zu etablieren. Das gelang mit ausdrucksstarker Virtuosität und technisch perfekt.

Als docent is Matthijs verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als hoofdvakdocent panfluit.  

Stefan Gerritsen

Guitarist Gerritsen is virtuosic and fluent in all of the techniques of modern guitar playing.

(Soundboard magazine 2011)

 

Stefan Gerritsen ontving zijn eerste gitaarlessen op 11-jarigeleeftijd. Een jaar later won hij reeds een concours voor jong talent in zijn woonplaats Alkmaar.

Stefan studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. Stefan behaalde in 1998 het diploma Docerend Musicus met onderscheiding en in 2000 voltooide hij zijn opleiding Tweede Fase Cum Laude.

 
Naast de lessen aan het conservatorium werd hij intensief gecoacht door de jonge Canadese gitaar virtuose Laura Young. In 2001 studeerde hij aan het vermaarde Escola Luthier te Barcelona bij Alex Garrobé.

Stefan concerteert in binnen en buitenland, zowel solistisch als in kamermuziek verband.

Daarnaast nam hij deel aan vele internationale gitaarfestivals en volgde masterclasses bij o.m. Manuel Barrueco, Nigel North en Roberto Aussel.

 Met Verso, het duo dat hij vormt met Matthijs Koene won hij vele concoursen:

-Vriendenkrans en Concertgebouwprijs (Amsterdam, 2003)

-Cómradio eigentijdse muziek prijs (Barcelona, 2003)

-Finale plaatsen in "the CAG music competition" New York (2005 en 2006) 

-IBLA Grand Prize Top Winner Award en Piazzolla Award (Italië, 2006).

In 2007 maakten zij hun debuut in de Carnegie Hall in New York.

In oktober 2009 kwam hun cd Verso uit bij KarnaticLab Records, die zeer lovend werd ontvangen:

Verso are highly skilled, very professional and charismatic 
performers” (Classical Guitar magazine, 2010) They are very, very good.

 Ook was hij finalist in verschillende gitaarconcoursen en won hij in november 2006 de tweede prijs in het internationale gitaarconcours van Zwolle

In augustus 2005 gaf Stefan samen met Ravind Sanga een recitel oude muziek voor koningin Beatrix.

 Stefan speelde met gerenommeerde ensembles voor hedendaagse muziek, zoals het Nieuw Ensemble en maakt deel uit van diverse ensembles voor hedendaagse kamermuziek waaronder: Het Amsterdams Kwintet en Polyvalente.

Daarnaast treedt hij op als solist met grotere bezettingen zoals in het luitconcert in D van Antonio Vivaldi en het concert voor gitaar en orkest van Heitor Villa-Lobos.

Stefan verleende zijn medewerking aan diverse cd-opnames zoals Archipel III voor gitaar solo van Daan Manneke op diens cd: “Si blue si Calme”.

Hij was vele malen te beluisteren op radio en televisie in zeer uiteenlopende muzikale stijlen: van een tango voorstelling met de Argentijnse zangeres Roxana Fontan tot aan nieuwe muziek voor de 31-toons gitaar, of nieuwe composities voor zijn vaste duo: Verso.

 

 
 

Verso begint een crowdfunding voor de nieuw cd: Chasing Piazzolla
Muziek van Dyens, Ravel, KIm, Huijbregts, Janssen, Piazzolla en Bartok
Zie: Voor de Kunst.nl. De muziek is al te beluisteren op:soundcloud.com/user394292505/sets/verso-chasing-piazzolla